Program bezvízového styku

Program bezvízového styku (VWP) byl vytvořen americkým kongresem v roce 1986. Cílem programu bylo umožnit velkému počtu turistů a obchodníků snadnější přístup do země na krátkodobé pobyty snížit zátěž na Ministerstvo zahraničí USA při zpracování žádostí o turistické vízum. V průběhu let se program rozvinul tak, aby zahrnoval více členských zemí a více požadavků, které musí žadatel splnit. Tato stránka obsahuje informace o kritériích VWP pro přijetí nových členských států, historii členství, budoucích výhledech na členství, jakož i přehled o povolení ESTA, elektronické cestovní autorizaci, která umožňuje občanům zemí VWP navštěvovat USA bez víz.

Co kvalifikuje potenciální zemi, aby se připojila k programu bezvízového styku?

    • Země, které lze považovat za svrchovaný stát
    • Země s vysokým indexem lidského rozvoje (HDI)
    • Země, které sdílejí bezpečnostní údaje se Spojenými státy
    • Země, které jsou považovány za země s vysokými příjmy
    • Země s nízkým stupněm pasových podvodů a země, které sledují ztracené nebo odcizené pasy
    • Země s přísnými požadavky na bezpečnost pasu pomocí biometrických elektronických pasů
    • Země s nízkým počtem občanů, kteří překračující doby platnosti víza, a nízkým počtem porušovatelů imigračních zákonů
    • Země s nízkými mírami odmítnutí neimigračních víz, konkrétně pod 3 %, jak je uvedeno v oddílu 217 (c) (2) (A)
    • Země, které zavedly vážný boj proti terorismu, vymáhání práva, hraniční kontroly a další organizace zaměřené na bezpečnost, které se snaží omezit domácí kriminalitu a terorismus.

Země, které jsou v současnosti v programu bezvízového styku

Země Datum přijetí do VWP
  Spojené království,   Japonsko 1988
  Francie,   Itálie,   Nizozemí,   Švédsko,   Švýcarsko,   Západní Německo (Německo v roce 1990) 1989
  Andorra,   Rakousko,   Belgie,   Dánsko,   Finsko,   Island,   Lichtenštejnsko,   Lucembursko,   Monako,   Nový Zéland,   Norsko,   San Marino,   Španělsko 1991
  Brunei 1993
  Irsko 1995
  Austrálie 1996
  Slovinsko 1997
  Portugalsko,   Singapur 1999
  Česko,   Estonsko,   Maďarsko,   Lotyšsko,   Litva,   Malta,   Slovensko,   Jižní Korea 2008
  Řecko 2010
  Tchaj-wan 2012
  Chile 2014

Země odstraněné z programu bezvízového styku

Země Datum přijetí do VWP Datum odebrané z VWP
  Argentina 1996 2002
  Uruguay 1999 2003

Země, které jsou zkoumány, aby se připojily k programu bezvízového styku

Země
  Argentina,   Brazílie,   Bulharsko,   Kypr,   Izrael,   Polsko,   Rumunsko,   Turecko,   Uruguay

Co potřebují občané zemí VWP při návštěvě USA?

Občané zemí VWP budou potřebovat schválené povolení ESTA neboli elektronický systém pro cestovní povolení k návštěvě Spojených států za účelem krátkodobého cestovního ruchu, obchodu, tranzitu nebo lékařské pomoci. Systém ESTA vznikl v roce 2008 a jeho účelem bylo elektronické zpracování žádostí o autorizaci cest online pro občany zemí VWP. Po odeslání online žádosti může Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA (DHS) vysledovat cestující v rámci teroristických a no-fly seznamů, zatímco je žádost v systému stále aktivní. Cestovatelé budou muset splnit všechny potřebné požadavky ESTA, aby zajistili, že jejich žádost bude schválena.

Důležité informace o systému ESTA

  • ESTA není vízum, je to bezvízový styk.
  • ESTA je požadována při příjezdu letadlem nebo lodí.
  • Schválené povolení ESTA nezaručuje přijetí, neboť po udělení ESTA probíhají nepřetržité kontroly způsobilosti žadatele.
  • Pouze držitelé pasu způsobilých zemí mohou o povolení požádat.
  • Povolení ESTA lze využít pro turistické, obchodní, tranzitní, lékařské a jiné účely na cestu dlouhou maximálně 90 dnů. ESTA umožňuje cestujícím vycestovat za účelem obchodu a cestovního ruchu bez nutnosti žádosti o vízum. Povolení ESTA je platné pro přijetí do všech 50 států USA, stejně jako na teritoria USA, jako je Portoriko a Americké panenské ostrovy v Karibiku.
  • Cestující, kteří chtějí požádat o ESTA, by měli podat své žádosti online 72 hodin před odjezdem do USA. Cestující musí mít své povolení ESTA před nástupem do letadla nebo lodi na cestě do Spojených států.
  • Po schválení ESTA platí dva roky nebo do data vypršení platnosti pasu, podle toho, co nastane dříve.
  • Odmítnutí uchazeči o ESTA mohou být i nadále oprávněni požádat o turistické vízum B2 nebo obchodní vízum B1.
  • Děti a kojenci musí také požádat o povolení ESTA pro cestu do USA.
  • Jedinci, kteří cestovali do Iránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie nebo Jemenu dne 1. března 2011 nebo později, nebo ti, kteří jsou duálními občany Íránu, Iráku, Súdánu nebo Sýrie, již nemají nárok na ESTA a musí požádat o vízum pro návštěvu USA pro turistické nebo obchodní účely.

Další informace o požadavcích na žadatele pro systém ESTA naleznete na následující stránce: Požadavky pro získání ESTA

Reference

[1] "Visa Waiver Program". U.S. Department of State. Retrieved 2017-05-16. https://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.html

[2] "TRAVEL ADVISORY; Accord Allows Trips to Japan Without a Visa". The New York Times. 30 October 1988. Retrieved 2017-05-16. https://www.nytimes.com/1988/10/30/travel/travel-advisory-accord-allows-trips-to-japan-without-a-visa.html

[3] "United States General Accounting Office: Implications of Eliminating the Visa Waiver Program" (PDF). Retrieved 2017-05-16. http://www.gao.gov/new.items/d0338.pdf

[4] "Visa Waiver Program". Americanlaw.com. Retrieved 2017-05-16. http://www.americanlaw.com/vwpp.html