Kompletní průvodce žádostí o ESTA

Publikováno: May 08, 2019, Upraveno: Mar 27, 2019 | Tagy: ESTA, Průvodce aplikací ESTA

Přes více než deset let program bezvízového styku ESTA usnadňuje turistické a obchodní cesty do Ameriky. Od svého vzniku došlo ke změnám v různých požadavcích a v některých případech, zejména s rozsáhlými dodatky k požadavkům na formulář, způsobilosti a bezpečnostnímu screeningu.

ESTA má velké rozdíly v porovnání s konvenčními vízy. Za prvé, ESTA je "bezvízový styk", což znamená, že to není vízum jako takové. ESTA je určena k tomu, aby lidem poskytla rychlý způsob, jak se dostat do země na krátkou dobu a jakmile je jejich cíl splněn, musí opět vycestovat mimo Spojené státy. Na druhou stranu konvenční víza umožňují lidem získat vstup do Ameriky pro konkrétní účely a s delší dobou trvání ve srovnání s ESTA.

Ještě důležitější je, že ESTA neposkytuje návštěvníkům zákonná práva poskytovaná jednotlivcům, kteří jsou občany USA, nebo mají zelenou kartu USA nebo pracovní vízum. Například jednotlivci, kteří mají vízum, mají možnost cestovat do Ameriky a zůstat tam, dokud nedokončí účel, kvůli němž byla podána žádost, a budou jim přiznána určitá imigrační práva. Turisté v programu ESTA mohou vyrazit krátkodobé pobyty za účelem služebních nebo volnočasových aktivit, pokud jejich pobyt nepřesáhne délku 90 dní, zatímco lidé s vízem USA mohou zůstat v zemi, dokud jejich účel pobytu není dokončen, i kdyby to bylo je to deset let.

Lidé s platnými vízy nemají povinnost žádat o povolení v rámci programu bezvízového styku ESTA. Jinými slovy, jednotlivci s platným vízem nemusí požadovat cestovní povolení. Podle článku zákona Spojených států o celní a hraniční ochraně (2017) ani jedna forma víz nezaručuje vstup do Ameriky, ačkoli dokazují, že konzulární úřady v druhé zemi schválily cestu. Je pravomocí amerických imigračních orgánů, aby rozhodly o způsobilosti cestovních žádostí, a nejsou povinny uvést důvody přijmutí či odmítnutí žádosti.

Bez ohledu na to mohou jednotlivci požádat o ESTA, pokud jsou splněny podmínky způsobilosti a zamýšlený účel je odůvodněn v rámci krátké doby pobytu do 90 dnů. Osoba je způsobilá ke schválení v rámci programu bezvízového styku ESTA, pokud je občanem jedné z 38 zemí zahrnutých do VWP programu. Jsou to následující země: Austrálie, Rakousko, Andorra, Belgie, Brunej, Chile, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Island, Irsko, Itálie, Japonsko, Lotyšsko, Lichtenštejnsko, Litva, Lucembursko, Monako, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Portugalsko, Malta, San Marino, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Jižní Korea, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Tchaj-wan a Spojené království. Kromě toho, že jsou občany těchto zemí, musí žadatelé splňovat následující požadavky pro získání způsobilosti;

  • Žadatelé nesmějí vlastnit návštěvnické vízum
  • Doba pobytu je maximálně 90 dní
  • Cestování by mělo být pro účely volnočasových či obchodních aktivit, protože tyto účely nevyžadují delší dobu pobytu; proto není potřeba zdlouhavého procesu podávání žádostí
  • Platný cestovní pas, který byl legálně vydán zemí, která se účastní programu bezvízového styku
  • Plánovaná cesta nekončí na sousedním území nebo přilehlých oblastech, pokud není žadatel obyvatelem dané země
  • Poskytnutí přiměřeného odůvodnění Úřadu celní a hraniční bezpečnosti vhledem k otázkám imigrace a státní příslušnosti
  • Zajištění důkazu pomocí biometrických identifikátorů, platného cestovního pasu a osobních údajů, že jsou splněny všechny podmínky nezbytné pro podání žádosti o vízum
  • Osoba je způsobilá, pokud se nepředpokládá, že představuje nebezpečí pro ohrožení zdraví, bezpečnosti, dobrých životních podmínek a bezpečnosti Ameriky, zejména po incidentu z 11. září

Jakmile žadatel splňuje všechny podmínky týkající se způsobilosti, existují další požadavky, které musí být splněny. Za prvé, osoba musí mít platný pas vydaný jednou z 38 zemí účastnících se programu bezvízového styku. Jedná se o základní požadavek, který musí být splněn během procesu podání žádosti, protože obsahuje příslušné informace nezbytné pro stanovení způsobilosti. Žadatelé nesmějí vlastnit návštěvnické vízum, protože tím by žádost o ESTA ztrácela význam.

Dále McNeill, Carafano, Dean & Sales (2009) zdůraznili významnost mechanismu platby, neboť většina lidí není dobře informována o způsobech, jak provést bezpečnou platbu. Co je zapotřebí, je platná karta VISA, MasterCard, American Express nebo Discover Card, protože tyto karty byly uznány vládou jako bezpečné, autentické a v souladu s finančními požadavky poskytovanými státními agenturami.

Placení poplatků může být provedeno později. Není to tak, jak si někteří myslí, že je třeba platbu provést okamžitě. Jednotliví žadatelé mají na provedení platby sedm dní po podání žádosti. Překročení této hranice činí žádost nepřístupnou a žadatel musí podat žádost novou. Totéž platí pro skupinové žádosti, ale sedmidenní lhůta začíná po podání poslední žádosti. Ve srovnání s jednotlivými žádostmi se ID skupiny stává nepřístupným a musí být znovu zadáno kontaktní místo skupiny. Podle McNeill, Carafano, Dean & Sales (2009) je cílem této zásady usnadnit zpracování žádostí a zkrátit dobu vyřizování žádosti.

Se zavedením vylepšeného systému ESTA byly zahrnuty další požadavky, které by měly být splněny, aby se zvýšila pravděpodobnost schválení. Od roku 2014 byly přidány další otázky týkající se jmen a pseudonym, občanství, jmen rodičů, čísel občanských průkazů a informací o zaměstnání jako součást rozšířených kontrolních opatření ze strany agentur odpovědných za přistěhovalectví. Informace o zaměstnání byly zahrnuty do části 214b zákona o přistěhovalectví a státní příslušnosti, protože rozhoduje o způsobilosti podle těchto právních požadavků. Žadatelé proto musí tyto údaje poskytnout, aby odůvodnili účel své cesty.

Na základě požadavků pro způsobilost a pro podání žádosti lze považovat zproštění vízové povinnosti ESTA za dočasné cestovní povolení. Lidé potřebují systém ESTA pro vstup do Ameriky na krátkou dobu trvající méně než 90 dní, což znamená, že jeho vytvoření bylo určeno pro turistiku a obchodní aktivity, které vyžadují krátké a konečné časové období. Flexibilní program bezvízového styku umožňuje větší tok cestujících do Ameriky s pozitivními výsledky pro cestovní ruch a širší americkou ekonomiku. V případech, kdy návštěva musí být po 90denní lhůtě prodloužena, jsou návštěvníci povinni požádat o vízum USA.

Žadatelé nejsou povinni požádat o ESTA až v době, kdy mají zarezervován svůj cestovní itinerář. Podrobnosti o cestování nemusí být poskytnuty během procesu podání žádosti, ale vyžaduje se, aby měl cestující v Americe kontaktní místo, adresu pobytu a aby uvedl, zda pokračuje z USA ve svojí cestě do jiné lokality. Dokonce i v případě, že dojde k chybám v odeslané žádosti, je možné provést opravy (Duckett, 2016). Žadatelé si musí dále uvědomit, že některá pole, jako je číslo pasu a vydávající země, nemohou být pozměněny, pokud nebude podána nová žádost a nebudou zaplaceny potřebné poplatky.

Žadatelé se někdy potýkají s obtížemi zejména se zadáváním svého jména a dat na důležitých cestovních dokladech, jako jsou cestovní pasy. Některá jména například obsahují písmena, která nejsou v anglické abecedě, a způsobují vlastní problémy s pravopisem v žádostech o ESTA. Řešením je obvykle odkazovat na strojově čitelnou část pasu pro univerzální hláskování příslušných jmen. Pasy, jejichž datum vypršení platnosti se blíží, rovněž způsobily potíže žadatele, protože jejich platnost může skončit v době, kdy jsou v USA (Siskin, 2014).

Rozhodnutí o žádosti je obvykle zobrazeno okamžitě po podání, protože proces schvalování ESTA je vysoce automatizovaný. V případech, kdy je pro zpracování nutné více času, trvá maximálně 72 hodin, než je konečného rozhodnutí dosaženo, a odpovědi lze získat prostřednictvím kontroly stavu webové stránky žádosti nebo prostřednictvím e-mailu, pokud žadatel poskytl e-mailovou adresu v době vyplňování žádosti o ESTA. Existují tři odpovědi na žádost o ESTA: "Autorizace schválena", "Cestování nebylo povoleno" a "Autorizace čeká na schválení". Rozhodnutí "Cestování nebylo povoleno" není odmítnutím vstupu, ale zákazem cestování do Ameriky v rámci programu bezvízového styku. Takže za takových okolností bude muset cestující požádat o obchodní vízum B1, turistické vízum B2 nebo tranzitní vízum C1. Podobně "Autorizace čeká na schválení" neznamená negativní výsledek, ale pouze naznačuje, že Úřad celní a hraniční ochrany USA požaduje další čas na zpracování žádosti a určení výsledku.

Reference

  1. Duckett, G. (2016). Travel in the United States of America: Questions and Answers. Singapore: George Duckett.
  2. McNeill, J. B., Carafano, J. J., Dean, J., & Sales, N. A. (2009). Visa Waiver Program: A Plan to Build on Success. Heritage Foundation Backgrounder, 9.
  3. Siskin, A. (2014). Visa Waiver Program. Congressional Research Service.
  4. U.S Customs and Border Protection. (2017). Travel. Retrieved from U.S Customs and Border Protection: https://www.cbp.gov/travel
  5. U.S Customs and Border Protection. (2017). U.S Customs and Border Protection. Retrieved from Department of Homeland Security: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Podíl

FacebookTwitterGoogle+Youtube

Zažádejte o ESTA

ESTA je povolení ke vstupu, které potřebuje každý cestující, který po moři nebo letecky navštíví Spojené státy za účelem turistiky, tranzitní nebo služební cesty na dobu kratší než 90 dní.

Zažádejte o ESTA

Tweets

Archiv